Всяка бензиностанция подава данни за количеството продадено гориво от март догодина

Съобщение на НАП

Източник: http://www.nap.bg/

Всяка бензиностанция в България трябва да внедри автоматизирана електронна система, която подава данни за количеството продадени горива до края на март догодина. От началото на 2011 г. обектите за търговия на течни горива бяха задължени по закон да отчитат по електронен път оборотите си в НАП. Новото изискване ще добави към съществуващата финансова информация и данни за точното количество горива, продадени на бензиноколонките. Към вече изградените електронни системи търговците на горива ще инсталират нивомерни устройства, които позволяват на данъчните органи да следят в реално време не само финансовите потоци, но и точните количества горива, които минават през колонките или се намират в резервоарите на бензиностанциите.

Припомняме, че в началото на 2011 г. близо 3000 бензиностанции бяха задължени да осигурят дистанционна връзка с информационната система на НАП. Заради неизпълнение на изискването 269 обекта бяха запечатани или въобще не отвориха врати. Статистическата информация на НАП показа, че независимо от намалялото потребление на горива в страната, след въвеждане на изискването беше отчетен ръст на декларираните обороти от бензиностанциите с 24 млн. лв.

На среща в Националната агенция за приходите вчера беше обсъден графика за изпълнението на изискването и техническите задачи, които трябва да се довършат преди края на март 2012.  В дискусиите участваха представители на НАП и Министерството на финансите, Българския институт по метрология, Българската петролна и газова асоциация, представители на фирмите производителки на фискални системи, сервизни и браншови организации.

В същото време до края на март 2012 г. всеки търговец в страната, който приема плащания в брой, трябва да свърже касовия си апарат с приходната агенция. Информация за това дали съществуващо фискално устройство може да бъде модифицирано или се налага купуването на ново е достъпна в рубриката „Свържете касовите апарати с НАП„. Подробности за процедурите за изграждане на дистанционна връзка търговците могат да получат на цената на градски разговор на телефон 070018700.

„Виждаме, че до края на март 2012 г. близо 300 000 фирми трябва да свържат касовите си апарати с НАП. До момента това са направили около 50 000. Всеки, които реши да го направи в края на срока рискува да бъде глобен с до 10 000 лв. и обектът му да бъде запечатан. Чакането на крайния срок означава гарантирани проблеми”, каза заместник-изпълнителният директор на НАП Стоян Марков.

Публикувано в Събития с етикети , от apisblog. Постоянна връзка.

За apisblog

С помощта на Апис Блог лесно и бързо можете: Да научите последните новости от българската правна теория и практика Да следите последните изменения в нормативните актове Да се запознаете с актуална подбрана съдебна практика на българските и европейските юрисдикции Да прочетете ценни и полезни авторски публикации или техни анотации Да научите за предстоящите събития, организирани от Апис Да получите полезна информация и съвети за продуктите на Апис и много други.

Вашият коментар