Как ще се промени климатът на България до края на века според БАН

При най-лошия сценарий средната температура в България ще е с над 6 градуса по-висока към 2100 г.

  • Средното увеличение на температура за България при всички сценарии надхвърля 2 ºC до края на века, а при реалистичния се очаква тя да нарасне с 3-4ºC.
  • Очакваното намаляване на места с 20% на водните запаси показва нарастващ риск за селското стопанство.
  • В пъти нараства енергията за охлаждане до края на века.

Значителен ръст на средната температура, повече суши и намаление на речния отток, по-малко, но екстремни валежи и ветрове очакват България до края на века. При благоприятен сценарий средната температура у нас ще се повиши с 2-3ºC , а при неблагоприятен – с над 6ºC, до края на века. Крайбрежните райони ще са подложени на най-голям риск от екстремни валежи и ветрове. Това показва книга на българските учени от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) „Променящият се климат на България – данни и анализи“, която беше публикувана в края на миналата година.

Това е първи материал, който представя позицията на българските учени и обобщава изследванията по темата за климата. Анализът е резултат от нашата научна дейност през годините, коментира за „Капитал“ доц. Лилия Бочева, директор на департамент „Метеорология“ в НИМХ и един от редакторите на книгата.

В средата на миналата година общественици, представители на бизнеса и неправителствени организации се обърнаха към Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) и Българската академия на науките (БАН). Те настояха българските учени да оповестят актуалните си становища за климатичните промени и ролята на човека в тях.

Повече подробности по темата четете в Capital.bg.

 

Коментарите са затворени.