Правителството с нови мерки срещу войната на пътя

Оборудват три лаборатории с модерна техника за по-бързи резултати от кръвните проби на шофьорите

Правителството и общините готвят нови мерки срещу войната по пътищата, съобщава Лекс.бг. Част от тях включват и такива законодателни промени, че „нарушителите да ги заболи“. Това стана ясно от думите на премиера акад. Николай Денков, който проведе извънредна среща с министри, депутати, представители на общините и родители на загинали на пътя деца във връзка с тежкия инцидент от събота вечерта, когато пиян шофьор уби на пешеходна пътека 15-годишно момче. Целта на срещата беше да се набележат още мерки за справяне с пътните престъпления.

„Обединихме се, че първо трябва да се преборим с чувството на безнаказаност да изчезне сред тези, които управляват автомобили. Това чувство е прояло цялата ни система. Има много хора, които смятат, че всички им се полага, защото са видели, че могат да останат безнаказани, да не получат глобите. Ако са направили тежък инцидент – да минат с условна присъда. Пробите и техническите експертизи да се бавят с месеци, а делата – с много години”, заяви Денков.

Той допълни, че законовите промени, свързани с отнемането на автомобилите вече дават резултати, независимо от възраженията. Затова по думите му трябва да се приемат нови законодателни изменения. „Трябва да търсим такива мерки, от които нарушителите да ги заболи. Да знаят, че ако направят нарушение, след 5 минути може да получат съобщение, че ще бъдат глобени”, посочи Денков.

Друга мярка е МВР да използва камерите на общините. По думите на премиера това е огромен ресурс, който е наличен и трябва да се използва.

Ще се работи и за това резултатите от кръвните проби да стават най-мното за 10 дни. „Така пробите, които са взети от пияни и дрогирани шофьори, ще излизат навреме и делата няма да се бавят. В такива случаи, когато шофьорът е употребил, вече няма да се налагат и условни наказания. А на престъплението ще се гледа като на умишлено убийство“, каза още министър-председателят.

Повече подробности по темата четете в Lex.bg.

Коментарите са затворени.