Стартира системата за електронни публични търгове на съдебните изпълнители

Системата за електронни публични търгове на съдебните изпълнители вече функционира, съобщава Lex.bg. Тя е достъпна за потребителите на https://zapori.mjs.bg/#/.

„Така се елиминират всякакви възможности за злоупотреби и позволява осъществяване на незабавен и постоянен контрол по тази чувствителна за обществото тема. Натрупаната досега практика и наблюдения показват, че след началото за електронните търгове рязко намаляват жалбите срещу провеждането на търговете поради пълната прозрачност на процедурите“, посочват от Камарата на частните съдебни изпълнители.

Органът, провеждащ търга, само подава информацията в платформата за търгове, а наддаването се извършва онлайн и без възможност за човешка намеса. Дава се възможност на длъжника или взискателя да избере дали иска електронен търг и в този случай той става задължителен.

С въвеждането на електронните търгове се премахват писмените оферти, а регистрацията за търга изисква само регистрация в системата, заявление за участие и внесен депозит. Търгът е явен и се провежда в реално време изцяло в електронна среда като участниците в него са анонимни. По този начин никой от тях не знае колко лица участват на търга, нито кои са те.

Повече подробности по темата четете в Lex.bg.

Коментарите са затворени.