Ограничиха скоростта на тротинетките в София, забраниха да се карат в парковете

 

Приети са новите правила за движение на електрическите тротинетки в София, съобщи председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев, цитиран от Lex.bg.

В началото на август влиза в сила забрана за движение на тротинетки в паркове, градини, площади, тротоари и по пешеходни зони. За да се гарантира спазването на правилата, тротинетките автоматично ще бъдат ограничени софтуерно от компаниите собственици и ще се движат с до 5 км/ч в паркове, градини и площади. За целта ще се използва GPS локацията на превозните средства. Във всички останали зони скоростта на електрическите превозни средства по закон е до 25 км/ч, като и това ограничение ще бъде прилагано чрез софтуера на тротинетката.

Въвежда се и забрана за паркиране на тротинетки по широки градски пространства като паркове, градини, детски и спортни площадки, зелени площи, пешеходни пространства, спирки на градския транспорт, входове към метростанции, входове на сгради, рампи за хора с увреждания.

Изключение ще са определените за това места от Столичната община в рамките на паркове, градини и пешеходни пространства. Тези места ще се определят в едномесечен срок от приемането на Наредбата и ще бъдат посочени в приложенията за тротинетки под наем. Към настоящия момент има около 200 определени места за паркиране на двуколесни ППС в рамките на уличната мрежа.

Повече подробности по темата четете в Lex.bg.

Коментарите са затворени.