Дори кръстникът на AI вече се притеснява от технологията

Промяната на мнението на д-р Хинтън от AI новатор до прорицател бележи забележителен момент за технологичната индустрия в може би най-важния й преломен момент от десетилетия насам

Джефри Хинтън е напуснал работата си в Google, за да може спокойно да говори за рисковете

Изкуственият интелект (AI) се превърна в една от най-горещите теми в технологичния свят, пише Капитал.бг. Чатботовете като ChatGPT станаха изключително известни, като Microsoft дори добави услугата към интернет търсачката си Bing. Макар и да изглежда, че технологията ще бъде съществена част от животите ни, все повече експерти започват да отделят все по-голямо внимание на възможните опасности, свързани с AI.

Поредният, който попада в тази група, е доктор Джефри Хинтън, известен още като кръстника на AI. Според него технологията лесно може да бъде използвана от хора, компании или страни с лоши намерения, като това би довело до ситуация, в която нормалният интернет потребител не би могъл да различава истинското от фалшивото. Рисковете за работни места, както и създаването на „военни роботи“ също е причина за неспокойство според Хинтън.

Мнението на Хинтън е споделяно и от други експерти в сферата. Над хиляда технологични експерти, сред които и милиардерът Илън Мъск, подписаха общо писмо, което призовава за пауза в развитието на по-мощни от Chat GPT-4 системи, които работят с AI. Според тях подобни програми може да представляват риск за обществото и е нужен по-голям регулативен контрол.

Няколко дни по-късно 19 настоящи и бивши лидери на Асоциацията за развитие на изкуствения интелект, 40-годишно академично общество, пуснаха собствено писмо, предупреждаващо за рисковете от AI. Тази група включваше Ерик Хорвиц, главен научен директор в Microsoft, който внедри технологията на OpenAI в широка гама от продукти, включително търсачката Bing.

Повече подробности по темата четете в capital.bg.

Коментарите са затворени.