ВКС с второ тълкувателно дело за отнемането на книжката при престъпление на пътя

Ако те хванат да караш с отнета книжка, освен затвор и глоба, лишават ли те и от право да шофираш? На този въпрос ще отговори Наказателната колегия на Върховния касационен съд (ВКС) в ново тълкувателно дело, съобщава Лекс.бг. То е второто, образувано в последните няколко месеца по искане на главния прокурор Иван Гешев, по проблеми, свързани с лишаването от правото да се шофира след престъпление на пътя.

През октомври 2022 г. главният прокурор постави пред ВКС въпроса дали и при наличието на изключителни или многобройни смекчаващи обстоятелства съдът е длъжен да отнеме книжката на шофьор, извършил престъпление на пътя, или има право да не наложи това наказание (повече за това тълкувателно дело виж тук).

Сега Наказателната колегия ще отговори на следното питане: „Разпоредбата на чл. 343г от НК относно предвиденото кумулативно наказание лишаване от право да се управлява МПС по чл. 37, ал. 1, т. 7 от НК приложима ли е в случаите на престъпление по чл. 343в, ал. 3, вр. ал. 1 от НК?“.

Престъплението, за чието наказване има противоречие в съдебната практика, което сега трябва да бъде разрешено от ВКС, е „управление на моторно превозно средство в срока на изтърпяване на принудителна административна мярка за временно отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство“. Т.е. книжката е отнета от КАТ, но санкционираният водач е хванат да шофира.

Повече подробности по темата четете в Lex.bg.

Коментарите са затворени.