Хранителното банкиране може да помогне на 1,5 млн. нуждаещи се българи

С дарения може да бъде спасена около 300 хиляди тона храна годишно за над 1,2 млрд. лева, посочи изпълнителният директор на Българска хранителна банка Цанка Миланова. 

Растящата инфлация и ръста на цените на основните хранителни продукти особено силно засягат хората в нужда, на които Българската хранителна банка помага. През 2022 г. тя е оказала подкрепа на над 64 хиляди души, малка част от над 1,5 милиона нуждаещи се българи. „С механизмите на хранителното банкиране може да се окаже помощ на бедстващите хора, като се спаси от изхвърляне храна за над 1,2 млрд. лева годишно в България“, заяви в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria Цанка Миланова, изпълнителен директор на Българска хранителна банка.

Тя съобщи, че за миналата година храната, което е била дарена и преразпределена от организацията, е над 1,854 млн. лева, което е сериозен ръст в сравнение с всички предходни години. Според Миланова увеличението се дължи на подобрената законова рамка, при която не съществуват пречки храната да бъде дарявана. „Отпадна изискването бизнесът да маркира дарената храна, двойно беше увеличен прага за даряване, всяка компания вече може да се възползва до 1% от годишния си оборот в стойност на дарена храна“, изброи предимствата, с които фирмите са стимулирани да даряват, изпълнителният директор на Българска хранителна банка.

Повече подробности по темата четете в Investitor.bg

Коментарите са затворени.