ЕС ще инвестира в „инфраструктурата за управление на границите“

Брюксел ще финансира обектите за охрана, камери, дронове, за да облекчи националните бюджети, от които може да се финансират граничните стени 

С настъпването на зората тази сутрин в Брюксел се появи ясна формулировка: постигнато беше съгласие за незабавно мобилизиране на „значителни средства от ЕС“ за „инфраструктурата за управление на границите“. С други думи, за финансиране на нови охранителни съоръжения, камери и прожектори по границите на Европа. И вероятно също така – макар че 27-те държавни и правителствени ръководители не го казаха в заключителната си декларация – стени и огради. „Ще предприемем действия за укрепване на външните ни граници и за предотвратяване на незаконната миграция“, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Това е повратна точка в миграционната политика на континента. Това беше най-важната тема на специалната среща на върха на Европейския съвет, която приключи около три часа сутринта в петък: миграцията. Защото броят на незаконните преминавания на външните граници на ЕС напоследък е по-висок от когато и да било от 2016 г. насам – годината на бежанската криза. 

По данни на агенцията за управление на границите Frontex през миналата година 330 000 души са влезли в ЕС „незаконно“, често през Средиземноморието и Западните Балкани. Това представлява увеличение от 64% в сравнение с 2021 г., което е далеч под рекорда, поставен през 2015 и 2016 г., когато в ЕС пристигнаха 1,8 милиона мигранти. Независимо от това в момента Европа изглежда е изправена пред още по-голямо предизвикателство, отколкото преди седем години, когато към нея се прибавиха четири милиона бежанци от Украйна.

Повече подробности по темата четете в Investitor.bg.

Коментарите са затворени.