Скандалните поправки за горите на ДПС и БВ се спънаха в земеделската комисия

Когато се отвори Законът за горите в парламента в последното десетилетие, винаги следва порой от предложения, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси

Предложенията даваха възможност за сеч без разрешителни и по-лесно изграждане на писти и лифтове – по модела на старата поправка „Витоша ски“. В четвъртък проектът ще се гледа финално и в зала.

  • От ДПС искаха да има сечи без задължително позволително или маркиране на дърветата при „изключителни случаи“.
  • От „Български възход“ пък предлагаха строителство за негорски цели в горите, без да се променя статутът на горската територия.
  • Поправките бяха отхвърлени в земеделската комисия в сряда, а в четвъртък ще са финално и в парламентарната зала.

За краткия си живот Народното събрание не успя да се обедини за приемането на куп ключови законопроекти, които биха отпушили плащанията по Плана за възстановяване или реформите в правосъдната система, но тихомълком и в последния момент депутати от ДПС и „Български възход“ на Стефан Янев опитаха приоритетно да придвижат скандални поправки в Закона за горите между двете четения на проекта, съобщава Капитал.бг. Най-общо казано, предложените текстове биха разрешили повече сечи и по-слаб контрол в горите изобщо, както и строителство за негорски цели – например ски писти и влекове, без да се променя статутът на горската територия.

Aко последното звучи познато, има защо: предложените изменения всъщност са почти същите като поправките „Витоша ски“ от 2012 г, които целяха улеснено строителство на нови писти и лифтове над Банско, алармираха в понеделник вечер от коалицията „За да остане природа в България“, в която членуват WWF България, „Грийнпийс България“ и още десетки организации. Тогава проектът бе отменен след силен обществен натиск и масови протести. Сега от коалицията заплашиха отново с протести, ако предложенията бъдат приети.

Повече подробности по темата четете в capital.bg

Коментарите са затворени.