„Фигаро“: „Зелен паспорт“ за ваксинация – сегрегация, основана на здравен критерий

"Зелен паспорт" за ваксинация - сегрегация по здравен критерий

Автор: Матийо Слама, „Фигаро, Превод от френски: Галя Дачкова – „Гласове“

Основният проблем е, че възможността толкова варварска и антидемократична идея изобщо да се появи в нашата демокрация, пита политическият анализатор на „Фигаро“

Ще ни задължат ли да се ваксинираме, за да се ползваме от свободите си? Миналия понеделник френският премиер Жан Кастекс представи законопроект за въвеждане на дългосрочен режим на управление при извънредни ситуации в здравеопазването, който включва член, позволяващ да сe обвържат някои свободи с прилагането на ваксина. Депутатката от Съюза на демократите и независимите Валери Сикс (по професия фармацевт) предложи да се въведе “зелен паспорт” за всички ваксинирани лица.

Според политическият анализатор Матийо Слама подобни разпоредби убиват свободата и създават две категории граждани, които нямат едни и същи права. Това е сегрегация, основана на здравен критерий, категоричен е той.

В света на коронавируса вече ще има две категории граждани, които нямат едни и същи права: гражданите, които се ваксинират, и гражданите, които не се ваксинират. Гражданите, които се ваксинират, ще имат достъп до местата на възстановения социален живот, при условие, че представят доказателство за ваксинация (паспорт). Те ще могат да се хранят в ресторант, да посещават музеи, да ходят на концерти. Да се върнат към нормалния живот, както хубаво го каза Валери Сикс. Гражданите, които решат да не се ваксинират (независимо по каква причина), няма да имат достъп до тези места на цивилизоваността и следователно ще живеят в почти пълна социална изолация.

Нека изречем думата: сегрегация, основана на здравен критерий,  подчертава Матийо Слама и допълва: „Но тази история с ваксините е второстепенна. Основният проблем е другаде. Той е във възможността толкова варварска и антидемократична идея изобщо да се появи в нашата демокрация, в нашия парламент и да бъде защитавана от хора, които априори са умерени и демократи.

С целия текст на коментара можете да се запознаете тук.

Коментарите са затворени.