Деница Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне след 21 декември

Снимка:БГНЕСДеница Сачева: Нагласите са за поетапно отваряне след 21 декември

Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до март, може да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси

Нагласата на повечето членове на кабинета е да се започне с поетапно, но не пълно отваряне след 21 декември. Предстои обсъждане на въведените мерки в страната, но всичко зависи от това какви са здравните данни. Това каза по Нова телевизия социалният министър Деница Сачева.

„Нямаме повод да сме големи оптимисти. Да, имаме известно овладяване на смъртните случаи, но тенденциите са крехки, за да отпуснем напълно мерките”, каза социалният министър.

От антикризисните мерки на властта, включително тези за запазване на заетостта, топъл обяд и патронажна грижа Сачева обяви, че се възползват близо 1 милион души. По думите ú някои от социалните мерки ще продължат да важат през цялата следваща година. Такава ще е помощта за родителите на деца, които учат дистанционно.

„Мерките 60/40 и 80/20 са обезпечени до месец март. Ще започне обсъждане със социалните партньори да се удължат до края на юни или частично за конкретни бизнеси, за които възстановяването ще е по-трудно”, добави министърът.

„До този момент за бизнеса през Министерството на труда и социалната политика и Министерството на икономиката са изплатени близо 1,2 млрд. лева. Това, което даваме е максималното, което можем да си позволим като държава”, каза още тя.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.