Отлагат изборите за нов Висш адвокатски съвет за 15 май

Провали се поредно заседание по делото за изборите на ново ръководство на софийската колегия

Общите събрания на адвокатските колегии, които трябваше да са в края на януари 2021 г., да бъдат отложени за април, а изборът за нов Висш адвокатски съвет, вместо в края на февруари, да се проведе на 15 и 16 май. Това предлага независимият депутат и адвокат Явор Нотев. Между първото и второто четене на проекта за промени в Закона за здравето той е внесъл предложение за изменение в закона за мерките за след извънредното положение (пълния му текст виж тук).

То е общите събрания на адвокатските колегии догодина да бъдат през втората събота и неделя на април – т.е. 10 и 11 април 2021 г. А ако не са избрани достатъчно делегати за Общото събрание на адвокатите от страната (ОСАС), допълнителният избор е на 18 април 2021 г. За самото ОСАС е предвидено, че се свиква за третата събота и неделя на месец май 2021 г., т.е. на 15 и 16 май 2021 г. А ако се налага допълнителен избор, той ще е след седмица – на 30 май 2021 г.

Тази година събранието ще е не само отчетно, тъй като адвокатите ще избират нов Висш адвокатски съвет, Висш дисциплинарен съд и Висш контролен съвет.

До момента адвокатите бяха единствена от трите правни професии, чиито общи събрания за догодина не бяха отложени заради пандемията от COVID-19. И нотариусите, и частните съдебни изпълнители още преди месец възприеха това, за да избегнат рискът от масово заразяване.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.