НОИ: Държавната помощ за бизнеса е овладяла безработицата у нас

НОИ: Държавната помощ за бизнеса е овладяла безработицата у нас

Мярката 60/40, с която държавата подпомага бизнеса финансово, за да съхрани работните места в коронакризата, е допринесла и продължава да има ефект за ограничаване на нарастването на безработицата у нас.

За периода март – юни е запазена заетостта на близо 172 хил. души и на над 105 хил. след това до септември. Това става ясно от анализ на Националния осигурителен институт (НОИ), който прави обзор на основните резултати от изпълнението на мерките за запазване на заетостта на работниците и служителите от предприятия, засегнати от мерките за ограничаване на разпространението на коронавирус.

Анализаторите посочват, че заради предприетите мерки за стабилизиране на пазара на труда коефициентът на безработица в България остава по-нисък от средния за Европейския съюз.

Данните на Евростат за хармонизирания коефициент на безработица показват, че въпреки отчетения спад на БВП от 10% през второто тримесечие на годината, през юли 2020 г. коефициентът на безработица в България е бил 4,4% при средно 7,9% за ЕС. В сравнение с март 2020 г. той е нараснал с 0,3 процентни пункта, докато средното за ЕС равнище – с 0,7 процентни пункта. Освен това, в сравнение с пиковия месец на пандемията – април 2020 г., коефициентът на безработица у нас намалява (той е бил 4,8% през април, 4,6% през май и 4,4% през юни), докато средно за ЕС е налице тенденция на увеличение (7,4% през април, 7,5% през май и 7,7% през юни).

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.