Окончателно: Хазарт ще има и извън хотелите и курортите

Окончателно: Хазарт ще има и извън хотелите и курортите

Държавната комисия по хазарта ще бъде закрита, НАП поема функциите по надзор върху сектора

Депутатите окончателно отхвърлиха предложенията на Валери Симеонов хазартът да се организира само в петзвездните хотели, курортните комплекси и на 20 км от границата.

Според записаните изменения в Закона за хазарта, окончателно приети днес, финансовите изисквания за малките компании от бранша са силно завишени, а достъпът на еднолични търговци до лицензи за казина и игрални зали на практика е преустановен. Правото на това ще имат само дружества с ограничена отговорност или акционерни дружества с поименни акции. Трябва да отбележим, че промените бяха направени от Валери Симеонов и подкрепени от ГЕРБ между двете четения на законопроекта.

По-рано част от спорните промени в Закона за хазарта, предложени от Симеонов, не получиха парламентарна подкрепа, но се оказва, че фирмите все пак са изправени пред сериозни трудности заради поредния ремонт на законодателната рамка.

Съгласно приетите текстове изискванията за изцяло внесен капитал стават в размер на 1,5 млн лв. за казината и игрални зали. Първоначално предложението бе за 3 млн. лв. Предложението за нова, еднократна такса за казина и игрални зали – съответно по 2 и 1 млн. лв., ако лицензът е 10-годишен също претърпя промени в последния момент. В крайна сметка депутатите се съобразиха с исканията на протестиращите и таксата бе редуцирана в диапазона между 250 и 500 хил. лв.

Пак по предложение на Симеонов бяха повишени и сумите за направени инвестиции, с които операторите трябва да се ангажират, за да получат лиценз.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.