Новите минимални адвокатски хонорари ще важат от следващата седмица

Промените в Наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения вече са публикувани в Държавен вестник и ще започнат да се прилагат от следващата седмица (пълния текст на измененията виж тук).

Висшият адвокатски съвет (ВАдС) не е предвидил специален срок за влизането им в сила, което означава, че то ще се случи три дни след обнародването им, т.е. от 4 август 2020 г.

С промените ВАдС връща старите по-високи минимални адвокатски хонорари, които бяха отменени през май от Върховния административен съд (ВАС). За почти три месеца – от 15 май 2020 г. до 4 август 2020 г., гарантираните възнаграждения на адвокатите по много дела на практика бяха на нива отпреди 10 години. Причината върховният съд да обяви, че промените в наредбата, направени преди 6 години от ВАдС, са незаконни не беше в размерите на хонорарите, а че при приемането им съветът нито е публикувал проекта за тях, нито е провел обществено обсъждане по него.

Публикуваните днес промени в Наредба №1 бяха обсъждани в продължение на един месец и по тях постъпиха много предложения от адвокати (какви бяха те можете да си припомните тук и тук).

ВАдС обаче възприе само малка част от тях (виж тук).

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.