100 лв. минимална почасова ставка за адвокатите, компенсиране на пътните и 1/2 от хонорара за една инстанция за проучване на дело

ВАДС ОБСЪЖДА ДНЕС НАД 70 ПРЕДЛОЖЕНИЯ ПО НАРЕДБА №1

Въвеждане на минимална почасова ставка, регламент за компенсиране на пътните разходи и 1/2 от хонорара за една инстанция за проучване на дело. Това са само част от над 70 предложения на адвокати от цялата страна, които Висшият адвокатски съвет (ВАдС) трябва да обсъди днес при гласуването на изменения в наредбата за минималните адвокатски възнаграждения.

Съветът се събира на първото си невиртуално заседание след началото на епидемията от коронавирус, именно за да гласува промените в Наредба №1. Само преди два дни председателите на 16 от 27-те колегии в страната определиха приемането на новите разпоредби за минималните хонорари като „изключителен приоритет“ и настояха то да стане днес (пълен запис от срещата им с част от ВАдС виж тук).

Същевременно други адвокати, излезли с т. нар. „Декларация за промяна“ (повече за нея виж тук), организират протест пред сградата на Центъра за обучение на адвокати, където ще заседава ВАдС и настояват за оставката на съвета. 15 от председателите на колегии пък преди два дни обявиха, че сега не е време за оставки, а на фона на гражданските протести и политическата криза адвокатурата трябва да е единна.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.