Проверките за глоби на границата – опит за ограничаване на свободното придвижване

Проверките за глоби на границата – опит за ограничаване на свободното придвижване
колаж: „Правен свят“

Нов метод за контрол, връчване и плащане на шофьорски глоби ще бъде въведен на редица гранични пунктове у нас. Още в началото новата методика провокира недоволство в обществото. Образуваха се опашки по границите и затруднено преминаване, а от там и струване на шофьори пред гишетата на КАТ. Заговори се обаче и за нарушения на права.

Защо?

Идеята на МВР, касаеща Закона за движенията по пътищата, разписва, че граничните полицаи ще проверяват всички автомобили, които влизат и излизат от България за задължения към “Пътна полиция”. Под такъв контрол ще попаднат и чужди граждани. Установените водачи, които имат неплатени глоби ще бъдат отбивани и ще разполагат с време от два часа да заплатят сумите чрез постерминал или през административния онлайн портал на МВР. Ако обаче решат да не плащат глобите, ще им бъде отнета шофьорската книжката и се спира от движение автомобилът, ако шофьорът е и негов собственик, с което на практика водачите нямат да могат да продължат пътуването и управлението на автомобила. За тях напускането на страната ще е възможно, но само като пътници в колата или пешеходци.

И това повдигна редица въпроси.

Несъмнено глобите трябват да бъдат плащани, но в обществото остава усещането, че мярката се въвежда в неподходящ момент, т.е. в рамките на летния период, когато хората пътуват зад граница, особено след отпадането на мерките покрай коронавируса, касаещи пътуванията.

„Ще бъдат засегнати правата не само на лица, които дължат глоби, но и на лица, които искат да пътуват, но не дължат никакви глоби тъй като ще се образуват едни огромни опашки по КПП-тата на нашата външна граница. Засяга се едно конституционно право – на свободно придвижване на територията и извън територията на Република България. Тази мярка е въведена със Закона за движение по пътищата и тя засяга единствено санкциите, които се налагат по този закон. Тя не засяга всякакви други задължения, които гражданите могат да дължат на държавата. Например от невнасянето на данъци и заплащането на такси. Значи човек може да дължи огромна сума пари като данък върху доходите на физическите лица, имуществен данък и него няма да го спрат да си плати, но лице, което дължи глоба от фиш за 20 лева, която то може да е платило, но системата да не е отчела, ще го оставят на границата, ще стоварят семейството му, ще „арестуват“ неговото превозно средство и ще го поканят да премине границата пеша. Това минава границата на разумното и не е пропорционална мярка“, заяви за „Правен свят“ проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия и преподавател по конституционно право.

Оказва се обаче, че има и друг проблем, който изпъква в законовия текст, а именно, че не става ясно, че дадена глоба може да не е влязла в сила, т.е. може да има обжалване на наказателното постановление, когато става дума за постановление, а не за фиш и глоба.

„Това е едно обстоятелство, което нарушава правата на всеки водач, тъй като никой не може да бъде административно наказан без да има влязла в сила глоба“, заяви за „Правен свят“ Борислав Цеков, доктор по конституционно право.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.