Прокуратурата: Разрешението за строеж на „Алепу вилидж“ е нищожно

Разрешението за строеж на „Алепу вилидж“  – четириетажната бетонна конструкция, която породи спорове дали е само съоръжение за укрепване на свлачище, или хотел, е нищожно. Това твърди прокуратурата в протест до Административния съд в Бургас.

Върховната административна прокуратура възложи на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) проверка и именно след нея сега от държавното обвинение внасят искането съдът да обяви разрешението за строеж за нищожно.

Проверката на ДНСК за законността на обекта, който се намира между нос Св. Тома и т.н. Шофьорски плаж, е установила, че всъщност първото разрешение за строеж за него е издадено още през февруари 2018 г. То е за изграждането на курортен комплекс „Алепу вилидж“, но е само за първия етап от строителството – укрепване на свлачище.

На 28 февруари 2018 г. обаче фирмата възложител на строителството – „Алепу вилидж“ АД, подава декларация, че това разрешение няма да бъде използвано от нея. А обяснява, че срещу свлачището в имота ще се използва укрепително съоръжение, което ще е интегрирано в конструкцията на бъдещото застрояване.

Само няколко месеца по-късно – през август 2018 г., от фирмата подават заявление за съгласуване и одобряване на проекти и издаване на разрешение за строеж и виза. И въз основа на тях на 10 септември 2018 г. главният архитект на Созопол издава ново разрешение за строеж на същото дружество за курортен комплекс „Алепу вилидж“. Този път обаче то е за два етапа на строителството, т.е. не само за първия – укрепване на свлачище, а и за втория, който е за изграждане на курортен комплекс с подземна и надземна част в местността Алепу.

Това разрешение за строеж е влязло в сила на 27 септември 2018 г. Именно него атакуват сега от Окръжната прокуратура в Бургас и твърдят, че е нищожно.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.