Сотир Цацаров: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, а минава и през пленарна зала

Сотир Цацаров: Справянето с корупцията не е работа само на една комисия, а минава и през пленарна зала

Ако КПКОНПИ се назначава не от този парламент, а от президента – всичко ще остане без промяна, заяви още ръководителят на Антикорупционния орган по време на дебатите за годишния доклад на Комисията за 2019 година

Народното събрание (НС) прие годишния доклад на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) за 2019 година. Решението дойде със 131 гласа „за“, 1 „против“ и 45 „въздържали се“. Точката с доклада беше заложена като първа в дневния ред за работата на депутатите.

По време на обсъждането в пленарната зала стана ясно, че в доклада се предлага подобрение в законодателството в антикорупционната сфера, както и прецезиране на някои текстове.

Дебатите не минаха и без политически сблъсък. От опозицията не подкрепиха доклада с мотива, че не виждат напредък в противодействието на корупцията.

След спора между управляващи и опозиция председателят на КПКОНПИ Сотир Цацаров заяви, че справянето с корупцията не е работа само на една комисия, тя минава и през пленарна зала.

Тази зала гласува и приема инструментариума, с който работим ние, с който работи прокуртурата, с който работи МВР, ДАНС и прочее. Част от този инструментариум, да речем е в Наказателния кодекс и остава непокътнат от 1968 г. Това очевидно не ви прави впечатлениеОтчетният доклад не е вестник, отчетният доклад не е информационен сайт. Никакъв страх няма от този закон, защото има дълги процеси, които обезценяват стойността на имуществото. Защо има разлика между претендирано и отнето имущество. Преди да бъде отнето, минава през три съдебни инстанции. Ако говорим за това, че процесите били прекалено дълго, това означава да се вземе и то от вас съвсем обратно решение. То е за ускорена конфискация, в резултат на което ще ни дадете правото да влизаме в домовете на хората и незабавно да им отнемаме имуществото и да го продаваме, за да не се обезцянава то. Тогава това ще бъде драстично нарушение на техните права. Затова казвам, че има такава разлика. Затова има разминаване между цените на исковете и крайния резултат“, заяви Сотир Цацаров и допълни, че 127 са спрените дела, защото чакат тълкувателно решение от Върховния касационен съд от 2018 г.

Според председателя на КПКОНПИ, ако опозицията смята, че приемането на техния Антикорупционен закон е разковничето на борбата с корупцията, то тя е на грешен път.

Повече подробности по темата четете тук.

 

Коментарите са затворени.