Почти всички мерки срещу COVID-19 паднаха, на Гергьовден махат и КПП-тата

Почти всички мерки срещу COVID-19 паднаха, на Гергьовден махат и КПП-тата

Седмица и половина преди официалното отпадане на извънредното положение на 13 май, както бе заложено, почти всички мерки на правителството срещу COVID-19 отпадат. Това съобщи премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Министерски съвет.

„Трябва да се научим да живеем с този вирус; следобед на Гергьовден ще се махнат КПП-тата„, каза премиерът.

Министри от кабинета и членовете на Националния оперативен щаб обсъдиха по-рано меркитe, като се обединиха, че думите „извънредно положение“ създават стрес, макар че в някои държави го продължават. В понеделник сутрин ще има подготвен проектозакон, с който да се отмени и извънредното положение. „Мерките за ограничаване на епидемията, които се прилагат, ще бъдат заложени в един или два закона – и ще го наречем например „санитарно извънредно положение„, коментира Борисов.

„Трябва да останат мерките 60/40, социалните мерки, банковите мерки, противоепидимичните мерки. Куп неща, които след 13 май ще останат. Да останат в съответните закони или в общ закон. Утре ще се сме готови, ще го обявим. Да влезем в парламента и дай Боже да успеем да го направим добре, обясни още Бойко Борисов и подчерта, че нито една от мерките, които се обсъждат, днес не носят облекчение на хазната, те са насочени само към облекчение на хората.

Той съобщи, че има единомислие на щаба за КПП-тата.

КПП-ата на изходите на областните градове са изиграли своята роля и ще бъдат премахнати на Гергьовден, единодушни са от Щаба.

Те изиграха много важна роля, ще продължим да действат за районите, където се налага, посочи той. За пореден път благодаря на всички, които са спазват дисциплината и така са спасили хиляди животи, каза Борисов. КПП-та през областните градове ще бъдат премахнати следобед на 6 май„, съобщи премиерът.

11 500 са полицаите са ангажирани на КПП-тата.

Борисов съобщи, че се отварят и терасите на заведенията на открито, но при определени мерки, които ще се уточнят допълнително.

Всяко заведение ще отвори след проверка на условията от Регионалните здравни инспекции и агенцията по храните. Заведенията ще трябва да осигурят необходимата санитарна и социална дистанция.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.