ЕК заплаши Великобритания със съд заради нарушаване на свободното движение

ЕК заплаши Великобритания със съд заради нарушаване на свободното движение

Европейският съюз заплаши Великобритания със съдебно дело заради нарушения на правилата за свободно движение на хора, предава Bloomberg. Ходът показва колко свързана остава страната с правилата на блока, въпреки че го напусна преди четири месеца.

Европейската комисия съобщи в комюнике, че Великобритания не е уведомила ЕС за неотдавнашни законодателни промени, ограничаващи свободното движение. Решенията включват налагане от страната на доживотни забрани за повторно влизане на хора, които са били депортирани, и други правила, затрудняващи граждани на страни членки на ЕС да получават социални помощи, съобщават официални представители.

Изпълнителният орган на ЕС даде на Великобритания четири месеца, за да поправи пропуските. Ако страната не предприеме необходимите мерки, Комисията ще премине към следващия етап от законодателния процес, който в крайна сметка ще включва налагането на глоби, съобщи Комисията.

„Според споразумението за напускане правата на гражданите на страните членки на ЕС, пребиваващи във Великобритания след края на преходния период, се основават на правата, които те имат в момента в страната според правилата на съюза“, съобщи Комисията.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.