Данаил Кирилов: Разликата между положение и обстановка е в засягането на правата на гражданите

Данаил Кирилов: Разликата между положение и обстановка е в засягането на правата на гражданите

„Извънредна епидемична обстановка“ се концентрира към приложението на медицинските мерки за ограничаване на коронавируса, уточни още правосъдният министър

Официално от полунощ на 14 май 2020 година България е в извънредна епидемична обстановка. Мярката дойде след 60 дни, в които у нас беше обявено „извънредно положение“ във връзка с разпространението на заразата от коронавирус. С него бяха въвеждани и отменяни редица мерки в последните два месеца.

Налагането на извънредна епидемична обстановка в страната беше обявено на брифинг в края на 13 май от здравния министър Кирил Ананиев. Новината предизвика вълна от коментари в социалните мрежи и объркване сред част от гражданите за разликата между „извънредно положение“ и „извънредна епидемична обстановка“.

„Разликата е в обхвата и интензивността на евентуално засягане на права на гражданите. Съобразно изискванията на Конституцията при „извънредно положение“ има възможност да се засегнат неосновни конституционни права на гражданите. В конкретния случай при обявяване на „извънредна епидемична обстановка“ нямаме това интензивно засягане на права на гражданите. Те са концентрирани към приложението на медицинските мерки за ограничаване на разпространението на вируса“, заяви правосъдният министър Данаил Кирилов.

По повод налагането на мерки в бъдеще, министърът уточни, че това ще се случва по преценка на ситуацията.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.