ГЕРБ предлагат „психиатричен затвор“ за пияни и дрогирани шофьори

Пияните или дрогирани шофьори, които бъдат ефективно осъдени за престъпление на пътя, да изтърпяват първата година от наказанието в „психиатричен затвор“. Такава промяна в Наказателния кодекс (НК) ще предложат депутатите от ГЕРБ, обяви пред БНТ правосъдният министър Данаил Кирилов.

Нови предстоящи промени в НК са били обсъдени вчера от управляващите и идеята им е да има още едно увеличение на наказанията за престъпления на пътя, но акцентът да пада върху употребилите алкохол шофьори, както и тези, които карат под влияние на наркотици. Текстовете ще бъдат внесени още днес, увери Кирилов.

„Готови сме да предложим на дебат и една нова, специфична мярка, която касае изтърпяване на наказанието. Затворът в този случай да бъде „психиатричен затвор“ – т. е. първата година от изтърпяване на наказанието да бъде в режим на много интензивно психиатрично лечение, защото това са случаи, в които имаме тежки зависимости и очевидно се касае за болестни разстройства“, обясни новата мярка правосъдният министър. По думите му, в такива случаи осъдените ще бъдат лекувани в затвора.

Тъй като депутатите постоянно увеличават наказанията за престъпления по пътя в последните години, Кирилов обясни, че предстоящите промени са обсъдени и с правни изследователи. Те препоръчали вместо да се стигат максимумите на наказателната отговорност, депутатите да опитат да стигнат максимумите на административно-наказателната отговорност.

Така се стигнало и до ново предложение за наказание при шофиране с алкохол над 1,2 промила или наркотици. В такива случаи сега законът предвижда прекратяване на регистрацията на автомобила до една година, а от ГЕРБ предлагат срокът да се увеличи до 5 години.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.