До края на май „Булгаргаз“ връща надвзетите пари на крайните клиенти

До края на май "Булгаргаз" връща надвзетите пари на крайните клиентиСнимка: БГНЕС/БЛАГОЙ КИРИЛОВ

 До края на май държавното дружество „Булгаргаз“ ще върне всички надвзети пари на крайните клиенти, чиито цени на синьото гориво се определят от енергийния регулатор. Това предвиждат промени в Закона за енергетиката, приети единодушно от ресорната парламентарна комисия. Става въпрос за 150 млн. лв., които руската „Газпром Експорт“ върна на българското дружество заради понижаването на цената с 40%, предава БНТ.

За потребителите и бизнеса това означава поевтиняване на фактурите на всички клиенти на топлофикациите у нас, които са на газ. Което най-вероятно ще бъде отразено в изравнителните фактури за настоящия отоплителен сезон, обясниха от КЕВР. Причината е, че заради извънредното положение отчитането на радиаторите няма да бъде извършено през май, каквито са законовите изисквания, а ще продължи и през следващите месеци, което ще даде възможност на топлофикациите да преизчислят сметките, пресмятайки намалената с 40% цена на газа.

Пари обаче на домакинствата няма да бъдат връщани. Разликата от завишените цени ще бъде прихващана в бъдещите фактури месец за месец. Фирмите, които са купували газ от свободния пазар, ще се наложи индивидуално да се договарят с „Булгаргаз“ за тяхното обезщетение.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.