ЕС вече има общ икономически отговор на пандемията

ЕС вече има общ икономически отговор на пандемиятаСнимка: Simon Dawson/Bloomberg

 В четвъртък вечер Европейският съюз имаше с какво да се похвали. След седмици на тежки спорове финансовите министри на 27-те държави членки се споразумяха за кредитния пакет, който да компенсира разходите, причинени от коронакризата. Министрите преговаряха цяла нощ във вторник и спореха цяла вечер в четвъртък. „Успяхме“, обяви видимо облекчения председател на Еврогрупата Марио Сентену в четвъртък малко преди полунощ.

В спешна телеконферентна връзка в четвъртък финансовите ръководители одобриха план за противопоставяне на рецесията с безпрецедентен размер. Сделката ще смекчи – поне засега – притесненията, че ЕС не е в състояние да се обедини зад обща стратегия, когато това е най-спешно необходимо.

В знак на облекчение министрите избухнаха в аплодисменти, след като консенсусът беше постигнат, предава Bloomberg.

Кредитният пакет възлиза на 540 млрд. евро и се състои от три части. Европейският стабилизационен фонд предоставя предпазна кредитна линия за страните от еврозоната, които са затрупани от финансовите последици от пандемията. На теория всяка страна от зоната може да получи заем от до два процента от брутния си вътрешен продукт от ЕСМ. В малко вероятния сценарий всички страни да упражнят тази опция, ЕСМ ще има кредитен обем от 240 милиарда евро.

Обичайните условия за заеми по ЕСМ до голяма степен сега няма да се изискват – страните получатели няма да са задължени да предприемат икономическа реформа. По-специално Италия настояваше за това, а тя вероятно ще поиска заем от ЕСМ. „Европейският стабилизационен механизъм ще бъде активиран с някои минимални изисквания, Европа показа, че може да е на висотата на положението в тази криза“, написа френският финансов министър Брюно Льо Мер в Twitter.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.