Проверяват куриерските фирми за неправомерна такса „Коронавирус“

Всички фирми в София, които извършват куриерски и спедиторски услуги, ще бъдат проверени след установен случай на неправомерно начислявана такса „Коронавирус“. От Софийската градска прокуратура са разпоредили незабавна проверка, която ще бъде извършена от Комисията за защита на потребителите и НАП.

От държавното обвинение съобщиха, че е установен сайт, предлагащ доставка на стоки чрез куриер, който е начислявал допълнителна такса „за обработка на плащане при доставка в брой, както и периода на повишен риск от Covid-19“.

Проверката на фирмите ще продължи през целия период на извънредното положение, а контролните органи ще следят за некоректни практики, чрез които потребителите се задължават да плащат неправомерни допълнителни такси.

За целта проверяващите ще правят и контролни заявки.

Ще се извършват контролни заявки и тяхната доставка с цел установяване на начислени такси и утежнения, имащи извънреден характер. При констатиране на порочни практики следва да бъдат съставени актове за установяване на административни нарушения и да се сезира прокуратурата“, посочват от прокуратурата.

Само преди два дни заради незаконно налагана такса „Коронавирус“ беше отзован консулът в Хага Свилен Илиев. Той въвел заплащане от 5 евро за българи и 10 евро за чужденци, посещаващи консулската служба. До освобождаването му Илиев успял да таксува само двама души – българин и чужденец, но срещу него вече започна дисциплинарно производство, а от Външното министерство изпратиха документите и в прокуратурата.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.