Съдът в Страсбург спря и давностните, и процесуалните срокове за месец

еспч, страсбург, туркменски дисиденти

Европейският съд по правата на човека обяви, че предприема изключителни мерки, за да отговори на безпрецедентната криза с разпространението на коронаворуса.

„Шестмесечният срок за подаване на жалбите, съгласно чл. 35 от Европейската конвенция за правата на човека, е спрян по изключение за едномесечен период от понеделник, 16 март 2020 г.“, обявиха от институцията.

Освен това, също за месец с вчерашна дата са спрени всички срокове по висящите дела.

За сравнение с предложението на българските власти за нашата съдебна система по време на извънредното положение – в Страсбург е гарантирано, че няма да се погаси и правото на жалба на гражданин, който има срок, в който да я подаде, а у нас предложението да е да се спрат сроковете само по вече заведените дела, т.е. тези за завеждане на иск текат.

От съда в Страсбург обявиха, че запазват основните си дейности, като ще бъдат разглеждани приоритетните дела. За целта е въведена дистанционна работа.

Приети са процедури за разглеждане на спешни искания за временни мерки съгласно чл. 39 от правилника на съда. Те се прилагат само когато съществува непосредствен риск от необратима вреда.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.