Без наказателни лихви, неустойки и предсрочна изискуемост при забава по време на извънредното положение

До отмяната на извънредното положение не се прилагат последиците от забава за плащане на задължения на частноправни субекти, включително лихви и неустойки за забава, както и непаричните последици, като предсрочна изискуемост, разваляне на договор и изземване на вещи.

Това е приела късно снощи правната комисия и се очаква да запише Народното събрание окончателно в Закона за мерките по време на извънредното положение. Едва днес, с публикуването на доклада на комисията, стана известно какво е одобрила комисията след продължителното си заседание, след което останаха множество неясноти.

Парламентът днес трябва да одобри окончателно предложените текстове. Заседанието му обаче започна със спор, предизвикан от Веселин Марешки и колежката му от „Воля“ Кръстина Таскова, които се явиха в пълно защитно облекло – с гащеризони, маски и очила, с които бяха напълно неразпознаваеми. Това накара Валери Жаблянов от БСП да поиска те да бъдат заставени да се приведат в нормален вид, а председателката на парламента Цвета Караянчева да обясни, че се вземат всички предпазни мерки – залата се дезинфекцира, а на всички депутати са раздадени маски.

Народното събрание предпочете преди да започне работа по проектозакона да изслуша шефа на държавния резерв Станимир Пеев на закрито заседание за наличностите, с които разполага.

Заради пълните неясноти за това какво е одобрила правната комисия снощи, на депутатите беше заден половин час, за да се запознаят с текстовете.

От разпоредбата, която се очаква да бъде окончателно приета днес, следва, че ако гражданин или фирма не успее да плати в срок докато трае то, няма да търпи негативни последици от това. Като са обхваната всички задължения на частноправните субекти, не само по кредити, но по всякакви договори.

Физическото лице или търговецът ще продължава да дължи, но дългът му няма да нараства заради наказателни лихви и неустойки, няма и да рискува например кредитът му да бъде обявен от банката за предсрочно изискуем.

Това е комбинирано с друга разпоредба. С нея по време на извънредното се спират всички обявени публични продажби и въводи във владение, обявени от държавните и частните съдебни изпълнители.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.