Главният прокурор иска политиците да променят Конституцията заради приватизацията

Главният прокурор Иван Гешев каза, че е важно политиците да променят законодателството, а ако трябва и Конституцията, за да може да се търси наказателна отговорност за приватизацията.

Вчера обвинител №1 възложи на Държавната агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) да извърши пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол, като тя ще обхване всички сделки, плащанията по тях и следприватизационния надзор, без да има ограничения колко назад във времето да се върнат проверяващите. Решението беше приветствано в парламента, както от управляващите, така и от опозицията.

Същата проверка беше извършена преди 2 години от тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и показа, че основните проблеми са свързани с липсата на единен орган, който да подготвя, сключва и контролира сделките, както и с възможността да се сключват анекси, с които впоследствие се изменят основни изисквания като брой поддържани работни места, намаляване на цената на задълженията за инвестиции и т.н.

За наказателна отговорност обаче давността от 10 години отдавна е изтекла за повечето приватизационни сделки. По този повод Гешев коментира днес, че целите са да се образуват дела за сделки, за които има данни за престъпления и давността не е изтекла, както и да бъдат информирани гражданите какво се е случило през тези 30 години. С проверките ще бъдат натоварени не само ДАНС, но и МВР, Сметната палата и Министерството на икономиката.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.