Данаил Кирилов има 7 дни, за да даде на ВСС доказателства срещу обявения от САЩ за корумпиран съдия

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) засега няма да обсъжда предложението на министъра на правосъдието Данаил Кирилов за уволнението на обявения от САЩ за корумпиран съдия от Специализирания наказателен съд Андон Миталов.

Кадровиците дадоха 7-дневен срок на Кирилов да изложи фактически обстоятелства за твърдените нарушения, извършени от Миталов – за виновно неизпълнение на служебните задължения, като министърът трябва да посочи дата, място и номер на делото, за които казва, че има извършени нарушения, кои разпоредби на НПК са нарушени, какво е твърдяното дисциплинарно провинение, както и да предостави доказателства за това. Освен това Кирилов трябва да каже и как е узнал за нарушенията.

Решението беше взето единодушно от Съдийската колегия. Отвод си е направил само Севдалин Мавров.

Самият Кирилов беше на заседанието на колегията, за да защити предложението си за образуване на дисциплинарно производство срещу съдията от СНС. Правосъдният министър е категоричен, че престижът на съдебната власт и на държавата е накърнен и свидетелство за това е изявлението от Държавния департамент на САЩ, с което беше обявено името на съдията Андон Миталов като замесен в „сериозна корупция“.само Севдалин Мавров.

Коментарите са затворени.