Без давност за криминална приватизация и престъпни концесии искат от Атака

Да отпадне давността за престъпления, свързани с приватизацията и концесиите, предлагат петима депутати от „Атака“ с внесени в НС промени в наказателния кодекс.

Предложенията изменения идват, след като главният прокурор нареди на ДАНС  пълна проверка на целия приватизационен процес. Както стана ясно обаче, такива анализи вече няколко пъти са правени, като установените в хода на инспекцията престъпления се оказаха невъзможни за преследване от закона именно заради изтеклата давност.

Сега, в подкрепа на действията на прокуратурата и Гешев, от „Атака“ предлагат давността да отпадне, в частност за онези, имащи качеството на длъжностни лица по смисъла на чл.93, т.1 от НК. Относно престъпните състави, вносителите заявяват, че предложението има значение само за деяния, криминализирани по сега действащия НК, с оглед на принципа, че никой не може да бъде преследван за деяние, което не е било прогласено за престъпление към момента на извършването му (чл.5, ал.З от Конституцията), т.е. предложението е свързано именно с времевите предели на действие на този НК.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.