Прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела в цялата страна

Ако бъдат установени обвиняеми лица, които не спазват мерките си за отклонение, държавното обвинение веднага ще поиска по-тежки мерки за процесуална принуда.

От вторник прокуратурата започва проверки на всички криминално проявени с две или повече висящи дела. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева, след среща на премиера Бойко Борисов и главния прокурор Иван Гешев с бащата на убитата в Галиче 18-годишна Андреа – Асен Руменов.

Срещата беше тежка. Това, което главният прокурор Иван Гешев ще направи е още утре да разпореди на всички прокуратури проверки на лица с две и три висящи производства. Проверките ще обхванат и мерките за неотклонение, ако не се спазват, ще се искат по-тежки мерки с цел намаляване на битовата престъпност и да не се повтарят случаи като Галиче с тежки човешки драми„, посочи говорителят на главния прокурор.

Народни представители от ГЕРБ в най-скоро време ще внесат промени в Наказателно-процесуалния кодекс (НПК), с които да не се допуска редукция на присъдите на непълнолетни убийци. Промяната в закона ще цели да няма предварителна гаранция за редукция за непълнолетни, извършили престъпления срещу личността. Сега законът казва, че ако престъплението е извършено от непълнолетен, максималната присъда е 12 години. Кабинетът, прокуратурата и експерти започват консултации, с които ще целят създаването на нови законови разпоредби, които да вземат под внимание състоянието на извършителя, за да може той да получи наказание като възрастен.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.