Намаляването на наказанията за непълнолетни да не е задължително

По разпореждане на премиера Бойко Борисов депутати от ГЕРБ ще изготвят законодателни промени, с които редукцията на наказанията на непълнолетните, извършили тежки престъпления срещу личността, да не е задължителна. Министър-председателят е казал още измененията да бъдат изготвени след консултации с прокуратурата.

Това обяви депутатът от ГЕРБ Маноил Манев след среща на премиера с бащата на зверски убитата Андреа – Асен Руменов. На разговора са присъствали и главният прокурор Иван Гешев и говорителят му Сийка Милева.

На 11 януари тялото на 18-годишното момиче беше намерено в бащината му къща в село Галиче. Тя е била насилена и зверски убита. За престъплението е задържан и обвинен 17-годишният Аксел Олегов. Той има предишни осъждания за телесна повреда. Според Наказателния кодекс наказанията доживотен затвор без замяна и доживотен затвор се заменят с от 5 до 12 години, когато деянието е извършено от непълнолетни, навършили 16 години, какъвто е и Олегов.

По този повод бащата на момичето Асен Руменов поиска среща с премиера като изрази възмущението си от редукцията на наказанието за непълнолетни. След разговора Маноил Манев обясни, че министър-председателят е поискал спешни законодателни промени като е възложил на депутатите от ГЕРБ текстовете да бъдат готови в кратки срокове, „след комуникация и диалог с прокуратурата“.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.