ВСС предлага промяна в закона: Мандатът на съдебните заседатели да се удължава до избора на нови

Мандатът на вече избраните съдебни заседатели да продължава до избора и встъпването нови. Такава спешна промяна в Закона за съдебната власт (ЗСВ) ще предложи Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

Искането е във връзка с острия недостиг на кандидати за съдебни заседатели. Проблемът беше поставен в началото на октомври от Боряна Димитрова. Тогава тя отбеляза, че през последните дни е получила много сигнали от председатели на съдилища от цялата страна за проблем с набирането на нови съдебни заседатели. Мандатът на сегашните изтича към края на годината. Общинските съвети са обявили процедури за избор на нови, но в някои от градовете няма нито един кандидат. В други пък желаещите са крайно недостатъчно. Проблеми има в Бургас, Хасково, Ямбол, Кърджали, Пазарджик, Добрич, Враца, Тополовград и в Софийския окръжен съд. В Несебър пък нямало нито един желаещ да стане заседател.

Тогава Боряна Димитрова посочи, че няма яснота за корена на проблема – дали се дължи на завишените изисквания в ЗСВ, въведени с промените през 2016 г., или на ниското възнаграждение. Спънките са свързани не само с налагане на горна възрастова граница от 68 години, но и с ограничението на до два последователни мандата, изискването за документи за липса на принадлежност към Държавна сигурност и към разузнавателните структури на Българската армия и др.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.