Хората без основно образование и с данъчни задължения да нямат право да гласуват

Хората без основно образование и с данъчни задължения да нямат право да гласуват, а във всяка секционна избирателна комисия да бъде монтирано видеонаблюдение, което да се включва след края на изборния ден. Такива промени в Изборния кодекс са внесли депутати от „Воля“, начело с лидера им Веселин Марешки.

Те предлагат хората, които са навършили 18 години и нямат основно образование, както и тези, които имат данъчни задължения и не са платили осигурителните си вноски и лихви към тях, да бъдат заличени от избирателните списъци, като така те няма да имат право да гласуват.

Наред с това те предлагат всяко изборно помещение да бъде оборудвано с видеонаблюдение, което да се включва, след като бъде обявен краят на изборния ден, и да може да следи на живо процеса по преброяване на бюлетините на сайта на съответната районна или общинска избирателна комисия. Вносителите обясняват, че камерите трябва да бъдат насочени към работните места на членовете на секционната избирателна комисия. Те, на свой ред, при преброяването на гласовете трябва да показват всяка бюлетина на камерата така, че да може ясно да бъде заснето отбелязването в нея.

Повече подробности по темата четете тук.

 

 

Коментарите са затворени.