Съкратеното следствие е пречка за строга наказателна политика

Съкратеното следствие е пречка за строга наказателна политика

Трябва да има съществени изменения в съдържанието на института на съкратеното съдебно следствие, който не работи в интерес на обществото“, заяви пред БНР Бойко Рашков – преподавател по наказателен процес, бивш директор на Националната следствена служба и бивш заместник-министър на правосъдието.

Според него, този институт не укрепва чувството за справедливост у човека, а обратното – ревизира наказанията в Наказателния кодекс и на практика с едно самопризнание не може да се наложи онова по-сурово наказание, което заслужава извършителят на много тежки престъпления. Съкратеното съдебно следствие е пречка за една строга наказателна политика по отношение на извършителите на особено тежки престъпления. 

По тази процедура – съкратено съдебно следствие, се измъкват извършители на много тежки престъплениясмята юристът. Според него друг порок на този институт е, че не отчита факта дали подсъдимият е осъждан и друг път, дали е рецидивист или не. Освен това този институт е многократно приложим, което е възмутително, според него.

Коментарите са затворени.