Призив на ВСС към гражданите: словесната агресия ескалира, не допускайте да прерасне в саморазправа

Eскалиращата словесна агресия създава опасност за социалния мир и може да прерасне в насилие и физическа саморазправа. Това опасение изрази Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет и отправи призив към гражданите да се въздържат от провокации, да спазват установения законов ред и да зачитат независимостта на съдебната власт.

Повод за него е безпрецедентното напрежение след решението на състав на Софийския апелативен съд с председател Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдаличнева за предсрочното освобождаване на осъдения за убийство австралиец Джок Полфрийман. То беше последвано от протести, митинги с призив за оставка на част от съдебния състав, а някои от тях получиха и заплахи.

Призивът е гласуван от всички членове на колегията без Боян Магдалинчев и Севдалин Мавров, които са си направили отвод. Против са били Боян Новански и Стефан Гроздев.

Това е втората позиция, която колегията взема по случая. Във вторник кадровиците обявиха, че споделят усещането на близките на студента Андрей Монов за нарушен баланс между правото и справедливостта по казус с Полфрийман. Както и че препращат за проверка на Инспектората към ВСС сигнал на ВМРО срещу съдиите, в който се настоява срещу тях да започне дисициплинарно производство.

Това предизвика остро становище на Съюза на съдиите, в което съсловната организация заяви, че ВСС не само че не е изпълнил задължението си по закон да отстоява независимостта на съдебната власт, но и с позицията си се е включил в безпрецедентния натиск над съдебния състав. При това положение от съюза отправиха и своеобразен призив членовете на Съдийската колегия да подадат оставка.

В четвъртък вечерта 292-ама съдии заявиха, че след като „системата на държавно управление не полага никакви усилия за гарантиране на независимостта на съда като основен стълб на правовата държава“, се обръщат към гражданите с призив за „осъзнато и отговорно поведение в защита на основните демократични ценности, човешкото достойнство и обществения мир“.

Така се стигна до днешната позиция на Съдийската колегия, в която тя заяви, че следи със загриженост продължаващото ескалиране на общественото напрежение по повод на предсрочното освобождаване на Полфрийман.

В нея Съдийската колегия специално разяснява какво означава съдийската независимост и защо е препратила сигнала на ВМРО срещу съдиите в инспектората, за да направи той две проверки – за независимост на магистратите и за уронване на престижа на съдебната власт.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.