Екип от млади юристи с печат на КФН и агент в ДАНС заплетоха схема за пране на пари

Опит да бъдат надхитрени перачи на пари, доведе до разкриването на схема за милиони евро с главни действащи лица екип от млади юристи, един агент на ДАНС, стотици роми и чужденци, търсещи офшорно убежище за парите си, но преди това ескалира до палеж, отвличане и заплахи с пистолет.

За случая като от криминален роман разказа днес окръжният прокурор на Пловдив Румен Попов.

Как роми си взеха „техни“ 39 000 евро

На 19 септември в Пловдив е подпален магазин за моторни масла. Това е единственото събитие от криминалната схема, станало обществено достояние до днес. То, оказва се, не е послание за търговците на масла, а до собственика на помещението, което те ползват под наем. Самият той е принуден да се свърже с полицията, тъй като след палежа получава заплашителни съобщения по Вайбър, в които му е даден срок да върне 39 000 евро. Мъжът се казва Костадин Танев. Той много добре знае какви са тези 39 000 евро.

Преди време Танев се запознал с ром, който му споделил, че ходил в лъскава кантора, където подписал документи, че е собственик на дружество. Разказал му и че по сметката на фирмата постъпват пари. Така двамата решават да изтеглят сумата от банката, която де юре е на рома и „дърпат“ общо 20 000 евро.

Нещата се получават и Танев решава, че трябва да намери и други роми от схемата с фирми на подставени лица и да изтеглят парите и от техните сметки. Двамата с приятеля му ром дори ходили до Германия, за да накарат един от тях да го направи. Накрая успели да изтеглят общо точно въпросните 39 000 евро, за които след палежа на магазина Танев получава срок от една седмица да върне.

Повече подробности по темата четете тук.

Коментарите са затворени.