Съкратеното съдебно следствие да не се прилага при умишлени убийства и тежки телесни повреди

Съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Такова предложение за промяна в Наказателния кодекс ще внесат депутатите от БСП в първата седмица на новата парламентарна сесия.

„БСП винаги е имала позиция. Тя е изразявана от предишни наши колеги. Янаки Стоилов е човекът, който написа между 2009-2010 г. закон и той беше приет – съкратеното съдебно следствие да не се прилага при престъпления, довели до умишлено причиняване на смърт и тежки телесни повреди. Това беше променено през 2010 г. с нови редакции. Ние трябва да върнем състоянието там, където му е мястото“ – каза на пресконференция депутатът от левицата Крум Зарков.

По думите му, съкратеното съдебно следствие има своя смисъл и той е престъпникът да бъде наказван бързо, а не да се чака с години краят на процеса. Но имало престъпления, за които то не бива да се прилага и такъв е случаят с убитата 7-годишна Криси в Сотиря, посочи Зарков. „Този случай показва как Наказателният кодекс се видоизменя всеки път под силата на емоцията и на някое престъпление и това го прави неефективен. Министерството на правосъдието се беше ангажирало, че ще има готова нова цялостна концепция за наказателната политика на България и тя трябваше да е готова до края на миналата година“, посочи Крум Зарков. Срокът бил удължен до края на август 2019 година.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар