Прокуратурата започна проверка на Агенцията за безопасност на храните след журналистическо разследване

Проверка на всички договори за обезвреждане на животински отпадъци на Агенцията за безопасност на храните и за загробването на труповете на стотици животни, което се извършва в момента заради кризата с африканската чума по свинете разпореди главният прокурор Сотир Цацаров след разследването на журналиста Генка Шикерова.

Филмът ѝ „Война за трупове“  показва как се стигна до там, че днес, в разгара на епидемията по свинете, на практика унищожаването на труповете на животните е възложено на две фирми с мобилни инсинератори, а от дейността са изключени двата екарисажа във Варна и Шумен. При това шефовете на екарисажите разказват, че това е станало с мотиви, че в единия има паяжина и малко паднала мазилка.

Двете фирми с мобилни инсинератори са получили до момента 30 млн. лв., без да се контролира какво точно извършват, и са подписали договори за още 30 млн. лв., става ясно още от разследването на Шикерова.

Сега Специализираната прокуратура трябва незабавно да извърши проверка за евентуални длъжностни престъпления и сключване на неизгодни договори от БАБХ.

Прокуратурата ще провери и какъв контрол е упражнявала БАБХ върху работата на изпълнителите, както и какъв е капацитетът на инсталациите. Фирмите пък ще трябва да покажат колко точно животински отпадъци са преработили, къде и кога. Като ще се изясни как се ползват в момента мобилните инсинератори и как се е случвало това при предишните епидемии от птичи грип и чума по дребните преживни животни.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар