Съдът в Люксембург отново ще решава дали данни на европейци могат да бъдат пращани в САЩ

Макс ШремсМакс Шремс

Въпросът дали лични данни на европейци могат да бъдат прехвърляни в САЩ отива в Европейския съд. Това стана, след като Върховният съд на Ирландия отхвърли молбата на „Фейсбук“ делото да не бъде пращано до европейската институция.

Искът срещу социалната мрежа е заведен от австрийския активист Макс Шремс. Според ирландски съд има основания да се смята, че американското право не защитава личните данни на гражданите на ЕС според правилата на ЕС – а това е изискване, за да бъде разрешен трансферът на данни в трета държава.

Ирландската институция препраща делото в Съда в Люксембург, който трябва да прецени дали методите на трансфер (включително споразумението Щит на неприкосновеността (Privasy Shield) спазват европейските регулаторни мерки. „Фейсбук“ обжалва това решение пред Върховния съд на страната, но днес жалбата бе отхвърлена.

Делото на Шремс е срещу социалната мрежа, но решението на съда ще засегне цялата индустрия. Споразумението Privacy Shield покрива над 3850 дружества по данни на еврокомисията. То бе постигнато през 2016 г., след като Съдът в Люксембург отмени действието на предишното подобно споразумение Safe Harbor (отново заради иск на Шремс).

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар