Прокуратурата разследва надплатените партийни субсидии, разпореди надвзетото да се върне

Прокуратурата започва разследване срещу служители от Министерството на финансите (МФ) за разпределянето на държавната субсидия за партии и коалиции в нарушение на закона. Освен това държавното обвинение разпореди надвзетите суми да бъдат възстановени.

Върховната административна прокуратура (ВАП) приключи проверката за това дали партии и коалиции са били законно субсидирани. Тя е събрала данни за извършени престъпления от служители в МФ и е сезирала Върховната касационна прокуратура, която да разпореди провеждането на разследване по случая.

На 22 май държавното обвинение се самосезира след изнесена информация в „Шоуто на Слави“ по бТВ. Според тяхно разследване за 2018 г. Министерството на финансите е трябвало да отпусне 32 128 844 лв. държавна субсидия за парламентарно представените партии, които са получили общо 2 920 804 действителни гласове на последните избори за Народно събрание.

Вместо това, финансовото ведомство е отпуснало с 6 519 540 лв. повече и е раздало общо 38 648 384 лв. субсидия на шест партии, което на практика означава, че един глас е оценен на 13.23 лева.

От „Шоуто на Слави“ твърдят, че завишените суми са се получили, след като към броя на действителните гласове за всяка от тези партии са прибавени и останалите гласове, подадени за всички партии, коалиции, независими кандидати, онези, които са отбелязали, че не подкрепят никого, които са 3 513 490.

Така в крайна сметка се получава и сумата от 38 648 384 лв., която Министерството на финансите е раздало миналата година. Проверката на ВАП е установила, че изнесеното отговаря на истината.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар