Правителството предлага фиксиране на държавната субсидия за партии – 11 лева за един действителен глас

Държавната субсидия за партия или коалиция да се фиксира на 11 лева за действително получен един глас. Такава промяна в Закона за политическите партии предлага Министерският съвет.

„С § 2, ал. 1 от законопроекта е предвидена преходна уредба за формиране на размера на държавната субсидия за периода от 26 май 2016 г. до влизането в сила на измененията. В съответствие с обществените нагласи предлаганите промени ще доведат до икономия на бюджетни средства и фиксирането на субсидиите в размера от 11 лв. за действително получения от партията или коалицията глас. При така предложената законова уредба общият размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции за една година ще бъде намален с 6.5 млн. лева“, съобщиха днес от правителството.

От там уточняват, че предложеният начин на изчисляване на общия размер на държавната субсидия за политическите партии и коалиции ще бъде отнесен за периода от 26 май 2016 г. до изплатената към 30 април 2019 г. и така икономията за бюджета би възлязла на 18.6 млн. лева.

Предложенията за промени в Закона за политическите партии идват само дни, след като главният прокурор Сотир Цацаров разпореди Върховната административна прокуратура да провери дали законно е разпределена държавата субсидия за партии и коалиции за миналата година.

Държавното обвинение се самосезира след изнесена информация в „Шоуто на Слави“ по бТВ. Според тяхно разследване за 2018 г. Министерството на финансите е трябвало да отпусне 32 128 844 лв. държавна субсидия за парламентарно представените партии, които са получили общо 2 920 804 гласа на последните избори за Народно събрание. По закон един глас е оценен на 11 лева.

Вместо това, финансовото ведомство е отпуснало с 6 519 540 лв. повече и е раздало общо 38 648 384 лв. субсидия на шест партии, което на практика означава, че един глас е оценен на 13.23 лева.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар