Президентът иска нов антикорупционен закон

Президентът Румен Радев призова за нов закон за борба с корупцията, защото сегашният е показал, че е неефективен. Това обяви държавният глава след свикания от него Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), след който обаче участниците не излязоха с обща декларация.

Радев каза, че преди съвета е получил доклад от Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), който обаче само разкривал неефективността ѝ по отношение на висшите публични длъжности. В него се казвало, че към момента има механизъм за противодействие на корупцията.

А ние в същото време виждаме резултатите. Липсва реален, ефективен контрол върху дейността на КПКОНПИ, а това е и заради начина, по който беше избрано ръководството на тази комисия, посочи Радев и поясни, че на КСНС не е имало представител на комисията заради това, че и председателят Пламен Георгиев, и заместникът му Антон Славчев бяха замесени в „Апартаментгейт“. Според него парламентът също не осъществява ефективен контрол върху антикорупционната комисия.

Радев обясни, че разминаване в неговото виждане за корупцията по висшите етажи на властта и за работата на КПКОНПИ с това на останалите участници е причината да не излязат с обща декларация.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар