Стотици милиони изтичат в пясъка заради фалшиви ТЕЛК

Стотици милиони от държавния бюджет отиват в хора, които нямат заболявания, но с подправени документи получават инвалидни пенсии. Това показват анализите на МВР и прокуратурата след едномесечен преглед на процедурите от ТЕЛК и НЕЛК, които освидетелстват хората с трайна неработоспособност.

Зам.-главният прокурор Иван Гешев каза, че в Силистренска област близо 1/3 от пенсиите са инвалидни, следват Разград, Перник, Монтана, Габрово и Враца, където тези пенсии са около 20% от всички.

Вече са образувани 4 дела, по които предстои да бъдат повдигнати обвинения, но според разследващите става дума за схеми, в които посредници набират кандидати, искат от тях между 600 и 2500 лева, след което уреждат цялата документация. В резултат на това хора, които дори не са ходили на лекар, се сдобиват с нужните документи и получават инвалидни пенсии.

„Стотици милиони изтичат в пясъка и не стигат до хората, които имат нужда от тези пари“ – каза прокурор Гешев. Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обобщи, че са били разпитани над 200 души с инвалидни пенсии, като повечето от тях не знаели от какво са болни, влизали ли са болница, какви документи са им нужни за ТЕЛК и от колко души се състои комисията. Най-фрапантни са случаите в силистренските села Поройно, Брадвари, Вокил и Овен, където статистиката оставяла впечатление, че всички са с инвалидни пенсии. Иванов даде и пример с жена, която по документи е с 93% слепота, но пък работи като шивачка. Бивш кмет на едно от селата е бил един от посредниците в подобна схема, като в дома му били намерени множество документи и лични карти.

Повече подробности по темата четете тук.

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив