Френският „Монд“: България е разтърсена от скандал за търговия с паспорти

България е разтърсена от скандал за търговия с паспорти

Един от най-авторитетните европейски вестници – френският всекидневник „Монд“, публикува обширна статия за търговията с български паспорти.“Около 115 000 души са се възползвали от натурализация за десетина години и са получили български паспорти. Между 150 и 200 заявления са подавани всеки ден от чужденци. Те са плащали между 500 и 1500 евро за разглеждане на техните документи“, пише изданието и подробно описва показанията в Брюксел на бившия ръководил на Дирекцията за гражданство в Министерството на правосъдието Катя Матева.

„Матева лично е спряла няколко хиляди заявления. Тя е блокирала натурализациите, когато е открила, че около 60 чуждестранни престъпници са се възползвали от обикновена декларация, за „принадлежност“ към България. Тези удостоверения се търсят от македонци, молдовци, украинци или албанци. Те може да се получат срещу няколкостотин или няколко хиляди евро, пише още френското издание.

 Матева казва, че поради тoва, че е изобличила този трафик,е загубила работата си през 2016 г, а съпругът й, също държавен служител, е бил подложен на интензивен натиск. От какво преживява? „От помощта, която ми предоставят моите близки и приятели, обяснява тя пред „Монд“.

Изданието съобщава за ареста на директора на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, който е разследван за участие в организирана престъпна група. И припомня, че в сейфа на главния секретар на агенцията са открити 265 000 евро в брой.

Френският ежедневник обръща внимание и на публикацията в специализирания брюкселски сайт Euractiv, според която министър от правителството на Борисов е замесен в трафика. В края на ноември т.г. Еuractiv съобщи въз основа на документи, предоставени от Матева, че министър от правителството на Борисов е замесен в трафика, а именно министърът на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов – лидер на ВМРО. Според Матева, системата „паспорт срещу пари“ е била един от основните източници на доходи за тази партия. Петър Харалампиев е бил близък на ВМРО, което лидерите на партията отричат. Те от своя страна изискват „най-голямата строгост“ за виновните. Министър Каракачанов отрича да е замесен и е обявил съдебен иск срещу Матева.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар