Трайчо Трайков ще доказва откъде има имущество за 2,4 млн. лева

Бившият министър на енергетиката и кандидат за президент Трайчо Трайков е с наложени запори и възбрани на имущество за над 2,4 млн. лева. Това съобщи днес пред „Нова телевизия“ шефът на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Проверката на имуществото на Трайков е започнала, след като той стана обвиняем за продажбата на държавните дялове в EVN. Обвинителен акт беше внесен в спецсъда, но през март делото беше прекратено и върнато на прокуратурата. Обвинението на Трайков е за умишлена безстопанственост с щети от над 20 млн. лева, защото дал съгласие продажбата на притежавания от „Държавна консолидационна компания“ (ДКК) миноритарен дял акции в „ЕВН България“ да се извърши от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК) в нарушение на Стратегията за приватизация на електроразпределителните дружества. Обвинени с него са още бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, както и Радослав Рачев, Петър Василев и Любомир Евстатиев от консултантската фирма „Булброкърс“.

„Несъответствието спрямо Трайчо Трайков, което установихме за 10-годишен период е 2,45 млн. лева. Това са за нас необясними пари“, каза днес Пламен Георгиев. По думите на Георгиев, в петък изтича двуседмичният срок, в който Трайков трябва да представи декларация, в която да обясни откъде има тези пари.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар