Парламентът отхвърли окончателно ветото върху промените в АПК

Парламентът отхвърли окончателно президентското вето върху част от промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Със 146 гласа „за“, 69 „против“ (на БСП) и нито един въздържал се депутатите подкрепиха измененията. Така те ще бъдат изпратени повторно на държавния глава Румен Радев, който повече няма право да отказва обнародването им.

В подкрепа на ветото се изказаха и гласуваха единствено представили на левицата. Дебатите откри Крум Зарков. Той посочи, че върнатите текстове в законопроекта за АПК трябва да бъдат обсъдени повторно, като по думите му по някои може да се намери друго решение, а други са концептуално грешни.

Както Зарков, така и останалите му колеги от БСП, поставяха три основни въпроса – за увеличението на таксите за касационно обжалване, за промените, свързани с разглеждането на делата в открито или закрито заседание и за това, че се предвижда някои производства вече да се гледат на една съдебна инстанция. „Защо след като в останалата си част АПК достигна до качествени текстове, сега се упорства по тези, каза Зарков.

Подготвили сме и сме подписали жалбата до Конституционния съд и в деня, в който този закон бъде обнародван, я внасяме“, заяви на финала на двучасовата дискусия лидерката на БСП Корнелия Нинова.ато изложи тезата, че чрез тях се засяга достъпът до правосъдие.

Повече подробности по дебатите четете тук.

 

Напиши коментар

Трябва да сте влезли, за да публикувате коментар.

Архив