Прокуратурата и МВР разкриха четири нелегални фабрики за цигари

Окръжна прокуратура-Пловдив е привлякла като обвиняеми 23 лица за държане на акцизни стоки без бандерол (цигари) – престъпление по чл. 234, ал. 2 във връзка ал. 1 от Наказателния кодекс, за което е предвидено наказание от 2 до 8 г. лишаване от свобода. До момента е установено, че цигарите са произвеждани в четири незаконно работещи фабрики – в Дупница, Горна Оряховица и Тутракан.

Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети, е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. По досъдебното производство са иззети всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – цигарите, обслужващата ги техника – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители и др.

Иззети са още 11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила, свързани с производството и държането на акцизните стоки без бандерол, също и веществени доказателства, свързани с основния предмет на разследване по досъдебното производство на Окръжна прокуратура-Пловдив – пране на пари – престъпление по чл. 253 от Наказателния кодекс. По него предстои анализиране на доказателствения материал и повдигане, по преценка на наблюдаващия прокурор, на обвинения за посоченото престъпление.

Повече подробности по темата четете тук.

Вашият коментар